Text: Ulf Delbro
Foto: Daniel Karlsson

Det blev SE-BCL, en fyrsitsig Stinson 108-1 Voyager från 1947, som kammade hem SFF:s Veteranflygpris 2019. Priset delades traditionsenligt ut vid EAA:s fly in som i år arrangerades den 1-2 juni, för femte året i rad på Falköpings flygplats med Falbygdens Flygklubb som värd.

Det var låga moln, och tidvis rejäla regnskurar på lördagen den 1 juni, då en vinnare av Veteranflygpriset skulle utses. Endast ett fåtal flygplan anlände då till Falköping. Men det stod likväl ett 40-tal flygplan på linjen, de flesta hade anlänt dagen före. En knapp handfull av dem var kandidater till Veteranflygpriset. Det vinnande flygplanet, 72-åriga SE-BCL, som är i ett strålande fint skick, både exteriört och interiört, ägs sedan 2017 av Jack Ljungberg från Höör i Skåne.

- Jag hade anmält flygplanet som kandidat till SFF:s Veteranflygpris, men det blev en stor överraskning att maskinen blev utsedd som vinnare, det hade jag inte förväntat mig, sade en mycket glad Jack Ljungberg när han fick beskedet. Vandringspriset, en modell av flygplanet BHT-1 Beauty, delades ut av juryns ordförande, styrelseledamoten i SFF Björn Svensson. Övriga jurymedlemmar var Ulf Delbro, Carl-Olof Emanuelsson och Sune Larsson, samtliga ledamöter av SFF:s styrelse.

Flygplantypen, Stinson 108-1 Voyager var efter kriget ett mycket populärt allmänflygplan i USA och producerades i totalt 5260 exemplar av flygplantillverkaren Consolidated Vultee Aircraft Corp. (Convair) i deras fabrik i Wayne, Michigan under åren 1945-1950. Då såldes Stinson-divisionen till Piper, som fortsatte att tillverka ett mindre antal av typen innan produktionen lades ner till förmån för Pipers egna flygplantyper.

Fyra Stinson Voyager importerades på 1940-talet till Sverige, SE-BCC, SE-BCK, SE-BCL och SE-BCM, därefter importerades ytterligare fyra stycken. Veteranprisvinnaren SE-BCL, som har tillverkningsnummer 2103 är utrustad med en motor av typen Lycoming O 435A om 190 hp som ger en marschfart om 100 kt. Bränsleförbrukningen är 45 l/h och med full tank om 137 liter blir det en max flygtid om 3 timmar.

SE-BCL har en brokig historia. Flygplanet importerades till Sverige 1947 och registrerades den 4 september. Första ägaren var Nordisk Aerotjänst i Norrköping som behöll flygplanet i 10 år innan det såldes till en ny ägare i Västerås. Därefter skedde flera ägarbyten med endast något eller några års mellanrum. 1988 hade SE-BCL haft sammanlagt 13 ägare inklusive en sejour i Norge då det köptes av Karl J Johansson i Hedekas, Bohuslän, som genomförde en omfattande restaurering av flygplanet. Efter ytterligare en ägare såldes det 1997 till Kjell Johansson i Göta, som baserade flygplanet på ESGA, Backamo och därefter på ESGL, Lidköping. Men 2017 var det dags igen, då annonserade Kjell Johansson ut flygplanet till försäljning. Jack Ljungberg såg annonsen, tyckte flygplanet var i ett mycket fint skick och slog till.

- Ja, maskinen var en pärla både ut- och invändigt, så jag köpte den, berättar Jack. Men det var en hake, den hade då stått på marken på Hovby-fältet utanför Lidköping i 10 år, så jag fick göra en grundlig motoröversyn inklusive en 100-timmars med kompressionsprov och dessutom byte av magneterna, vilket inte var helt okomplicerat då reservdelar var svåra att få tag i. Även sexårskontroll av propellern gjordes, förklarar Jack och tillägger att maskinen, som har en total flygtid om drygt 3000 timmar nu är X-klassad.

Jack Ljungberg är född 1964 och är tillsammans med brodern John uppväxt i Malmö. Pappan, Karl-Bruno Ljungberg, var konstruktör hos Björn Andreasson på Malmö Flygindustri.

- Klart att både John och jag har ärvt vårt gemensamma flygintresse från pappa, säger Jack. Pappa gick bort 2009 och då kände jag efter en tid, att det var dags för mig att ta ett flygcertifikat. Jag började skola på Ljungbyheds Flygklubb och fick mitt PPL 2014. Då skaffade jag en MFI 9B, SE-EUD. Både den och min Stinson, SE-BCL förvaras på Ljungbyhed. Men, det finns ännu ett flygplan i familjen tillägger Jack. Min bror John, som just nu skolar för ett PPL har köpt prototypen till MFI 9C, SE-FIG med 130 hp motor. Även den finns på Ljungbyhed.

- Min fru Ann-Britt är visserligen inte lika flygintresserad som jag, men jag hoppas vi skall kunna göra många trevliga turer tillsammans i vår pärla, Stinson SE-BCL i sommar, säger Jack Ljungberg avslutningsvis och tackar för utmärkelsen.

SFF säger ett stort grattis till priset och önskar lycka till!

 

Bild 1Jack Ljungberg (t.v.) tar emot Veteranflygpriset, en modell av BHT-1 Beauty, av juryns ordförande Björn Svensson.

 

Bild 2Jack Ljungberg poserar med priset framför det vinnande flygplanet.

 

Bild 3Årets Veteranprisvinnare – Stinson 108-1 Voyager, SE-BCL.
Notera tältet under vingen – ett klassiskt tillbehör för övernattning när man deltar i ett fly in, som även Jack Ljungberg praktiserar.

 

Bild 4Stinson Voyager har cockpit med typiskt 40-talsstuk och denna är i mycket fint skick.

 

Bild 5SE-BCL i sitt rätta element.

 

Bild 6SE-BCL fortsätter i sitt rätta element.

 

Bild 7Juryn och pristagaren poserar tillsammans.
Fr.v.: Sune Larsson, Carl-Olof Emanuelsson, Björn Svensson, Jack Ljungberg och Ulf Delbro.