Text och foto: Lennart Berns

Linköpings domkyrkopastorat har tagit ett berömvärt initiativ. På griftegården i Linköping har de satt upp små skyltar vid kända personers gravar, vilka berättar om personens liv och gärningar. Flera av skyltarna har s k QR-koder vilka skannas med smartphone eller surfplatta, varefter man kan lyssna till en längre beskrivning av personens i fråga liv, samt se bilder.
En av dem som uppmärksammats på detta sätt är spetsbergsflygaren, kapten Einar Lundborg. Han hade huvuddelen av sin verksamhet förlagd till Malmen där han också 1931 omkom under provflygning av en Jaktfalken. Mest känd är han för räddningen 1928 av italienske generalen Umberto Nobile efter att denne havererat på ett isflak norr om Spetsbergen med sitt luftskepp Italia, på väg till Nordpolen. Lundborgs räddningsinsats gav honom något av hjältestatus, inte olik dagens stora popstjärnor.

Linkoping grav LundborgUnder den svarta stenen vilar Einar Lundborg, en av Sveriges mest kända piloter genom tiderna.
Med hjälp av en s k QR-kod (Quick Response, en sorts tvådimensionell kod för optisk avläsning) kan man lyssna till en berättelse om Lundborgs liv samt se bilder.