Text: Göran Kihlström

Under en veckoända i slutet av mars genomfördes en ”flyghistorisk” bussresa från Stockholm och några mälardalsorter till Oslo med 45 deltagare. Efter en solig och fin busstur med underhållning från ett antal videofilmer med flyganknytning, som reseledaren Lennart Berns introducerade, skedde inkvartering på det bekväma och centrala hotell Scandic Solli. Vi undfägnades med en välsmakande buffé där det runt borden inte sakandes historiska och nostalgiska samtalsämnen med flyganknytning.

På söndagsmorgonen tog oss bussen till Gardermoen där det första besöket var Forsvarets Flysamling. Det visade sig vara ett mycket väldisponerat museum som ingår i en övergripande organisation Forsvarets museer. Museet har varit stängt ett antal år men är sedan 2017 åter öppnat.

Vi fick av mycket kompetenta guider en genomgång av det norska försvarets flygutveckling. Liksom i Sverige var det inom marinen och armén som det hela började. Den första flygmaskinen Start, som finns utställd, anskaffades 1912 från Tyskland genom en insamling anordnad av ett antal officerare från Norges första ubåt. Av svenskt intresse är utställningen om den kurirflyglinje som fanns mellan Bromma och Skottland under andra världskriget.

Utöver den tidiga historien finns ett stort antal av de flygplan som tjänade Norge under kriget. Bland klenoderna räknas en Spitfire PR XI samt en Northrop N-3PB som det tog frivilliga entusiaster över 10 000 timmar att renovera, Bland tyskbytena finns en Junkers Ju 52/3m och en Heinkel He 111. I verkstaden, som vi också fick tillträde till, renoverades en Junkers Ju 88, en av få bevarade. Efter kriget anskaffades bland annat de Havilland Vampire, innan vapenhjälpen inom ramen för NATO-anslutningen 1949, vilken innebar tillskott av bland annat F-84 Thunderjet och F-86 Sabre. Norge anskaffade även F-104 Starfighter som med dubbla ljudhastigheten och fenomenala stigprestanda var det skarpaste flygplanet i norska flygvapnets historia. Senaste tillskotten i utställningen är bland annat C-130 Hercules och Twin Otter samt några F-5 Freedom Fighter. En av våra guider hade som färdmekaniker 11 000 flygtimmar i C-130 och hade bara vid ett enda tillfälle stängt ner en motor under flygning.

Utöver flygplanen finns ett antal fint utformade dioraman som ger en god översikt över den omfattande markbaserade delen av flyget som behövs för att betjäna flygplanen. För de som är intresserade av avionik finns ett antal detaljerade skisser som beskriver den elektronik som finns i ett modernt flygplan, till exempel F-16 Fighting Falcon.

Museet, som är öppet lördagar och söndagar (under sommaren även onsdagar), är väl värt ett besök.

Bara en kort bussresa bort, också invid Gardermoens storflygplats, ligger SAS-museet. Det innehåller en omfattande information om civilflygets utveckling i de skandinaviska länderna fram till bildandet av SAS 1946. Vid en rundvandring bjuds bland annat en exposé av den varierade service som passagerare erbjudits under åren samt några inredningar i flygplan. En hel avdelning ägnas polarlinjens tillkomst och utveckling med historisk koppling till Roald Amundsen. Många av oss mindes de uniformer som SAS besättningar och kabinpersonal burit genom åren. SAS sparade inte på krutet när det gällde designers av framförallt flygvärdinnornas uniformer. Här finner vi namn som Christian Dior och Calvin Klein.

Mest imponerade den stora samlingen av mycket detaljerade och uppskurna flygplansmodeller av de typer som opererats under åren. Ett antal motorer från några av de typer som funnits ingår i utställningen.

Även på detta museum finns rutinerade och kunniga guider, alla med förflutet i olika befattningar inom SAS. Museet är öppet tisdagar och söndagar.

Efter ännu en bussresa med ett antal videofilmer från olika flygdagar, var det en trött men nöjd skara som anlände till resans utgångspunkt.

En av resenärerna uttryckte det sålunda: ”Varmaste tack för en fint organiserad och väl genomförd upptäcktsresa till Oslo och Gardermoen … Ett härligt veckoslut att förvara i ljust minne …”.

Resan arrangerades av SFF region Stockholm och Aeroproduction med Resekompaniet i Eskilstuna som teknisk arrangör.  

 

GuideDen som arrangerat vårt besök på Forsvarets Flysamling var Björn Olsen, som också var en av våra duktiga guider. Till vänster står Hans Fehrnström som i bussen passade på att puffa för IPMS 08 Open.
Foto: Lennart Berns.

 

Ju 52Denna Ju 52/3m fiskades upp från en sjöbotten i norra Norge och har återställts i fantastiskt skick.
Foto: Lennart Berns.

 

VampireEfter kriget anskaffades de Havilland Vampire till Norge.
Närmast i bild tvåsitsaren T.55 som man fått från Sverige och något bortom ensitsiga versionen F.3.
Till vänster skymtar Heinkel He 111 och till höger vackra T-33.
I taket hänger en Spitfire.

Foto: Lennart Berns.

 

PolarSAS var pionjärer att flyga från Skandinavien till USA via storcirkeln som tog dem över polartrakterna.
Inför en eventuell nödlandning tog man fram denna fodrade flermanssovsäck.

Foto: Daniel Hedström.

 

DC 9På SAS-museet finns många intressanta föremål från bolagets historia, från bildandet 1948 fram till våra dagar. Stort intresse tilldrog sin denna cockpit från en Douglas DC-9.
Foto: Lennart Berns.