Text och foto Lennart Berns

Skolflygplanet North American T-6 Texan stal showen vid de årliga flyguppvisningarna i Oshkosh i Wisconsin i USA!
Vad sägs om en formation om inte mindre är 28 flygplan, väl sammanslutna. En sådan formation har nog inte skådats sedan någon eventuell examensceremoni under andra världskriget. Ljudet var mäktigt när flygplanen flög in över åskådarmassorna på några hundra meters höjd!

T-6 fanns i Sverige som skolflygplan i Sverige med beteckningen SK 16, men då huvudsakligen som den i Kanada licenstillverkade versionen Harvard. Skillnaden bestod främst i att Harvard var försedd med kabinvärme genom en värmeväxlare på det förlängda avgasröret.

Utöver massformation förekom även två uppvisningsgrupper vilka utmärkte sig genom att flyga tätt anslutna i olika avancerade manövrer, som roll, looping och gungor.
De var Canadian Harvard Aerobatic Team med Harvard och amerikanska Aeroshell Aerobatic Team med Texan.

MassformationMäktig massformation med 28 T-6 Texan och några marina varianter med beteckningen SNJ, var ett av de mera minnesvärda inslagen på årets EAA Air Venture på Oshkosh i slutet av juli.

 

Canadian compressedKanadensiska Canadian Harvard Aerobatic Team flyger den version som var vanligast i Sverige som SK 16.
Att flyga på linje på det här sättet är mycket svårt genom att det krävs uppmärksamhet både framåt och åt sidorna.

 

Aeroshell compressedAeroshell Aerobatic Team håller mycket kort avstånd mellan flygplanen under sina avancerade manövrer, bara några meter.