Idag, den 8 februari lanserar vi vår nya sökdatabas, som vi valt att kalla för SFF bild- och mediearkiv. I detta nya arkiv kommer vi också, förutom foton och bilder, även kunna lagra ljud- och filminspelningar.

Det var år 2002 som vår medlem Tobias Åman skapade en sökmotor för SFF bildarkiv och den sökdatabasen har använts ända tills idag, då det ersätts med ett helt nytt och modernt program.

År 2002 var förutsättningar att göra ett bra bildsökprogram begränsade, internet var långsamt och det var liten kapacitet på servrar och datorer samt betydligt bildskärmarna var mindre. Därför blev med åren blev det nu 16 år gamla programmet omodernt.

Under 2017 gjordes en omfattande undersökning av olika möjligheter att göra ett modernare bildarkiv med sökfunktion för hemsidan. Vi har tittat på redan färdiga programvaror och alternativ att skapa ett eget speciellt anpassat program för våra behov. Flera av de bättre bilddatabaserna på internet är faktiskt egna program framtagna av innehavaren. Det visade sig att köpa ett färdigt program skulle bli alltför kostsamt och mindre flexibelt. Dessutom skulle vi bli i händerna på programinnehavaren och vara tvungen att ha bilderna på dennes server.

Felix Andersen, datorprogrammerare och tillika modellflygare presenterade under hösten tillsammans med TeliumNetwork ett förslag som vi fann som det bästa och mest intressanta alternativet.

Den stora skillnaden mot det gamla programmet är, att vi istället för lågupplösta bilder på hemsidan kommer att lagra alla bilder i högupplöst utförande på servern och att det ständigt kommer att vara helt uppdaterat med de senaste inskannade bilderna och senaste rättningarna.

Detta nya program ger möjligheter för medlemmar att själva ladda upp och hämta hem högupplösta foton. Det kommer dock att behövas en speciell behörighet för att kunna göra detta och ännu är inte former och policy för detta bestämt. Dessutom är funktionen för nedladdning av foton ännu ej helt klar. I och med att det är högupplösta foton på servern, så kan tar uppladdningen av bilder något längre tid, men det goda är att bilderna visas i större storlek.

Förhandsgranskning av bilder sker med betydligt större bilder jämfört med det gamla programmet, och som sedan kan förstoras till full skärmstorlek.

Sökfunktionen är intelligentare. I vårt gamla program fick man träff på endast exakt såsom man skrev in sökordet. Detta vållade problem för de som glömde skriva mellanslag mellan J och 35 när man sökte på J 35 eller andra militära typbeteckningar. I detta nya kommer sökfunktionen att ge träff även om man för t.ex. P-51 Mustang skriver med eller utan bindestreck, men samtidigt får man i likhet med sökning på Google en hel del mindre rätta träffar som lägger sig sist i listan på träffar.

För ytterligare information och tips om hur man söker i bildarkivet, gå in på länken [Instruktioner och tips för sökning i SFF Bild- och mediearkiv].

Gå till Arkiv och Fotoarkiv för att söka i vårt nya bild och media arkiv

OBS, du måste vara inloggad på hemsidan för att ha behörighet till vårt nya bild och media arkiv!
Alla medlemmar som anmält e-postadress har fått inloggningsuppgifter per e-post vid registrering som ny medlem och gamla medlemmar när nya hemsidan öppnades 2016-02-16.

/Sven-Erik Jönsson